Bugün, 3 Mayıs 2024 Cuma

‘AMAZONLAR BU DÜNYADA YAŞADI MI YAŞAMADI MI?'

‘AMAZONLAR BU DÜNYADA YAŞADI MI  YAŞAMADI MI?

Son günlerde ilçemizde Amazon kavminin Terme'de antik çağlarda yaşayıp yaşamadığı tartışılmakta. Terme Kent Konseyi ve Amazon Termeliler Kültür ve Dayanışma Dernek Başkanı Mustafa Güler, bu tarihsel gerçeği şu şekilde anlattı.

“`Amazon Kadınlar Hükümranlığı bu dünyada antik çağlarda yaşadı mı yaşamadı mı?`
Nerede yaşadığı mühim değil. Yaşamadı diyorsanız; bu kabulü yapanlara sözüm yoktur.

Dünyanın antik tarihini yazanlar Amazon Kadınlarının hüküm sürdüğünü yazmaktadır.
Karadeniz’in kuzey kıyılarında bulunan mezarlardan alınan insana ait kemik yapısı (sözü edilen çağa ait)DNA’ları Moğolistan’da yaşayan bir kadının DNA’sı ile %90ın üzerinde uyuşmaktadır.

Bodrum’da MÖ 350 yılında inşaası yapılan Mazole kalıntılarının Londra British Müzesine götürülen duvar fresklerinde Amazon Kadınlarının Greklerle olan savaşları tasvir edilmektedir. Aynı fresklerde bu kadın savaşcıların Thermedon nehri (Terme Çayı) kenarında yaşadığını yazmaktadır.

Amazon Kadınlarının bu dünyada yaşadığını kabul ediyorsanız neden başkentleri Terme olmasın? Antik çağ tarihcileri böyle tespit etmişler. Rus bilim adamı SayınVitaly Litvinin yazdığı`Amazonların Toprakları` kitabında (Themiskra’nın) Terme’ nin Amazonların başkenti olduğunu tespit ve iddia etmektir.

Terme Milli Mücadele yıllarında Atatürk’e destek vermiş kahramanların memleketidir..
Terme ;bereketli toprakları ve çalışkan insanı ile Karadeniz’in tahıl ambarıdır.. Kurtuluş Savaşı’nda doğuda savaşan ordumuzun yiyecek ikmalinin zaman zaman Terme’den yapıldığı kayıt altındadır.
Terme ekonomisine büyük katkı sağlayacak Amazon olgusuna Sayın Valimiz, Sayın Büyükşehir Belediye Başkanımız, Belediye Başkanımız Sayın Şenol Kul Beylerin verdiği desteklere teşekkür ediyoruz.”